011 77 50 63 Alida.Pierards@pxl.be

Planning - LKO 1

Tijdens de stage van trajectschijf 1 zullen de studenten een aantal observatie-participatiedagen doorlopen. Om deze stage zinvol te maken, geven we in het bijgevoegd document een aantal opdrachten en een overzicht van de stagedagen.

Er zijn verplichte opdrachten en vrij in te plannen opdrachten. Bij de verplichte opdrachten is het belangrijk dat de student de opdracht effectief uitvoert op deze stagedag. De vrij in te plannen opdrachten plant de student zelf in over de stagedagen heen.  Men mag altijd meer doen dan gevraagd.

Elke student vervolledigt het document en laadt dit op in de digitale stagemap. Aangezien de student samenwerkt met je duopartner, is een goede communicatie met zijn/haar duo-partner en mentor noodzakelijk!

De opdrachten zijn in te delen in drie onderdelen:

  • Observeren en reflecteren
  • Hoeken
  • Activiteiten

Doorheen het document staat een bewuste keuze voor co-teaching. Doorheen het academiejaar maakt de student kennis met de verschillende vormen. Leren van en met elkaar is erg belangrijk. We vragen daarom ook om elkaar zo veel mogelijk feedback te geven a.d.h.v. de feedbackfiche.

Overzicht data en taken:

In deze stageplanning kan je de opdrachten terugvinden die de studenten moeten uitvoeren tijdens de actieve stage. De opdrachten zijn per stagedag telkens onder te verdelen in volgende topics:

  • Activiteiten
  • Hoeken
  • Observeren en reflecteren

Enkele aandachts- en actiepunten om mee te nemen over alle stagedagen heen:

Alle activiteiten worden met veel aandacht opgebouwd. Denk hierbij o.a. aan:

  • vertrek voor alle activiteiten van de opgelegde leerplandoelen (document BB) (per activiteit vertrekt de student vanuit minstens 1 opgelegd leerplandoel).
  • bewaak de horizontale samenhang binnen de activiteit (vanuit de horizontale samenhang kan een 2de leerplandoel als uitgangspunt genomen worden).
  • houd rekening met de beginsituatie van de kleuters,
  • maak gebruik van de vakdidactiek en de juiste lesfasen,
  • varieer in de sfeerscheppingen én afsluitingen over de activiteiten heen én gebruik hiervoor verschillende materialen

De voorbereidingen (activiteitenfiches, hoekenfiches, ritueelfiches) worden in semester 2 (met uitzondering van stagedag 1 semester 2) één week op voorhand gepost in de digitale stagemap zodat de mentor de voorbereidingen kan nakijken.

Besteed altijd bij het opstarten van hoekenwerking aandacht aan de hoeken die je als student aanbiedt (welke soort spel, benoemen van nieuwe materialen, terugblik van ervaringen, herhalen van afspraken, spelmogelijkheden,… )

LO-lessen neemt de student zelf in handen, bereidt deze zelf voor en voert deze ook uit. Het is niet de bedoeling dat de student deze lessen aan de LO – leerkracht overlaat. Men geeft minstens 2 LO – lessen. Als dit betekent dat de LO – lessen niet binnen de stage vallen, gaat de student extra naar de stage.

We kiezen voor co-teaching, de student gaat bewust kennis maken met verschillende vormen (model 1, model 2 en model 4). Leren van en met elkaar is erg belangrijk daarom vragen we om elkaar zo veel mogelijk feedback te geven (liefst na elke stagedag/activiteit) De student gebruikt enkel de feedbackfiche bij model 1. Bij model 2 en 4 doet de student dit mondeling. De student noteert bovenaan de activiteitenfiche welk model men toepast en wat de implicaties zijn voor de les.

Denk aan de verdere uitwerking van POP tijdens de stage, deze moet af zijn na de laatste stagedag.

 

Eén halve dag alleen voor de klas:

Tijdens semester 2 is het de bedoeling dat de student eenmalig een halve dag alleen voor de klas staat, en dus ook de volledige verantwoordelijkheid draagt.  In samenspraak met de mentor spreekt de student deze dag af.

De halve dag dat de duo-partner de verantwoordelijkheid krijgt over de hele klas, is het de andere student zijn/haar beurt om opdrachten uit te voeren buiten de klas. De student kan hiervoor kiezen uit volgende mogelijkheden:

  • Observeren/assisteren bij een andere doelgroep (oudere of jongere kleuters of het eerste leerjaar?)
  • Gerichte wandeling rond de school i.f.v. omgevingsanalyse (indien men hiervoor kiest, doe dit in combinatie met optie 1 of 3)
  • Kennismaking/volgen van een andere leerkracht (LO, zorgleerkracht … ).

Deze halve dag geeft de student ook in via Epos.

Ook als de student alleen voor de klas staat, plant men deze halve dag in.

 

Overzicht data en taken:

Studenten werken met een digitale stagemap (1 stagemap per duo), de student deelt deze link met alle betrokkenen toegang hebben tot deze map.
In semester 1 moeten de voorbereidingen niet op voorhand worden bezorgd aan de mentor. Tijdens het uitvoeren van de activiteit, moeten ze wel zichtbaar zijn in de digitale stagemap.

In semester 2 moet ten laatste één week voor aanvang van de stage de stagemap alle documenten te bevatten, zodat er feedback kan worden gegeven. De dag voor de stage zijn voorbereidingen voorzien van feedback en is de digitale stagemap volledig in orde.

Vanaf semester 2 werken studenten met EPOS om hun dagrooster te uploaden, dit moet telkens 5 werkdagen voorafgaand aan de stagedag volledig zijn ingevuld.

Wanneer de student zich niet houdt aan de opgestelde deadlines, zijn er gevolgen voor de attitude.

(zie attitude – algemeen stagereglement voor meer informatie)